MF Dnes: Alkohol bez alkoholu - jeho popularita roste

Hana Večerková z MF Dnes přinesla vyčerpávající článek o "alkoholu bez alkoholu". Z článku vybíráme...

Média

27.07.07 (Vìk: 10 yrs)

Kategorie: Média

Chcete si dát pivo nebo víno a přitom do sebe nevstřebat ani kapku alkoholu? Žádný problém. Varianty těchto nápojů bez alkoholu existují a navíc přicházejí do módy. Zatímco před deseti lety bylo nealkoholické pivo vysmívaným druhem, kterým pivaři opovrhovali, dnes jeho popularita stoupá.

Důvodem je nejen nový silniční zákon, který mnohem přísněji trestá jízdu pod vlivem alkoholu, ale i skutečnost, že kvalita nealkoholického piva se stále lepší.

"Nealkoholické“ se mu říká tak trochu v rozporu s češtinou, protože zcela bez alkoholu není. České předpisy mu povolují půl procenta. Což je však množství téměř zanedbatelné.

"Jakýkoliv lehce kvasící ovocný nápoj, který je deklarován jako nealkoholický, může mít víc,“ říká lékař Petr Mareček z Medicentra Beroun.

Pivo pro řidiče
Přesto každého okamžitě napadne, kolik nealkoholických piv může vypít řidič před tím, než usedne za volant. Kolik chcete, zní odpověď. Prokázal to pokus, který nedávno provedli odborníci z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského společně s lékaři.

Dobrovolníci při něm vypili za hodinu pět nealkoholických piv a lékaři jim několika různými metodami zjišťovali množství alkoholu v krvi.

"A výsledky byly jasné - nenaměřili jsme vůbec nic,“ popisuje Petr Mareček. "To množství alkoholu je tak malé, že se stačí odbourat už během samotné konzumace. Takže můžete klidně vypít pět šest piv, pokud to zvládnete.“

Nealkoholické pivo se totiž nepije tak snadno jako klasické. Problém není ani tak v jeho chuti, jako v jeho pitelnosti - tedy potřebě napít se dalšího piva. A tu vyvolává daleko víc pivo klasické.

Nealkoholické teče i z pípy
Nealkoholické pivo dnes nabízejí snad v každé restauraci, a kde ho ještě do nápojového lístku nezařadili, jsou sami proti sobě. Je o něj totiž stále větší zájem. Přibývají i restaurace, kde ho čepují.

Řidiči si nealkoholické pivo pochvalují, k jídlu je lepší než limonáda, říkají. A jejich zájem přiměl pivovary, aby připojily tento donedávna vysmívaný druh piva do svého sortimentu. Dnes vaří nealkoholické pivo 19 pivovarů a nejméně dva další jeho výrobu připravují.

Víno bez alkoholu
V nealkoholické podobě si můžete dát i víno. Na rozdíl od piva si zatím takovou oblibu nezískalo. Žádný tuzemský vinař se zatím do jeho výroby nepustil. Do Česka se dováží jediná značka - Carl Jung z Německa. Bílé víno pochází z Porýní, červené z jižní Francie.

Připravuje se náročnou a drahou metodou, při níž se nejprve vyrobí klasické víno, z kterého se pak alkohol odstraňuje. Zůstává ho v něm ještě méně než v nealkoholickém pivu - 0,3 objemového procenta, což je méně, než mají ovocné šťávy nebo kefír.

Možná se dočkáme i šumivého vína bez alkoholu. Kromě dětských Rychlých špuntů, které však nemají s vínem nic společného, se má na českém trhu objevit i nealkoholické šumivé víno.

Společnost Bohemia Sekt ze Starého Plzence testuje, jaký bude o víno, které vyrábí v Německu koncern Henkell, vlastník Bohemia Sektu, zájem.