Nealko víno nejen pro abstinenty

Na nealku vínu si pochutnají především řidiči, těhotné a kojící ženy a všichni, kteří nemohou pít alkohol ze zdravotních důvodů.

Média

28.02.13 (Vìk: 5 yrs)

Kategorie: Média

Nealko pivo je naprosto běžné v restauracích i supermarketech. Seženete ho v provedení světlé i polotmavé v rámci různých značek. Jak je to ale s nealkoholickým vínem? Zdaleka se nejedná o tak běžné zboží, ale rozhodně u nás k sehnání je. Podobně, jako je moderní nekouřit, tak se snižuje i spotřeba alkoholu. Přesto se ale nechceme alkoholických delikates nebo jejich náhražek vzdát.

Na nealku vínu si pochutnají především řidiči, těhotné a kojící ženy a všichni, kteří nemohou pít alkohol ze zdravotních důvodů.

Trocha historie

Asi se budete divit, ale víno bez alkoholu není žádnou novinkou. Patentováno bylo již na počátku 20. století, ale od té doby prošlo opravdu dlouhou cestu, o změnách technologie nemluvě. Největší rozmach nealkoholická vína zažila v období prohibice. I v dnešní době je konzumace alkoholu v zámoří, stejně jako v severských zemích omezena. 

Všude v západní Evropě je také alkohol o poznání dražší než u nás. Ne nadarmo k nám zahraniční, zejména dánští turisté, jezdí za alkoholovými pitkami. Ostatně v těchto zemích je nealko víno naprosto běžnou součástí nápojových lístků podobně jako u nás nealko pivo.

Zdaleka nejvyhledávanější jsou německá vína bez alkoholu. Zejména díky tradici se zde vyrábějí ta nejkvalitnější a nejchutnější vína zbavená alkoholu.

Je víno zdraví prospěšné?

Podle medicínských testů má víno v přiměřeném množství na lidský organizmus velmi blahý vliv. Nejen vinaři rádi a s oblibou říkají ?co lahvinka, to krvinka?. Aby bylo víno zdraví prospěšné, smíte si pochutnat jen na jedné, resp. dvou deci vína. Záleží na pohlaví a obsahu alkoholu ve víně (běžné je 9-14% alkoholu). Navíc bylo dokázáno, že třebaže víno obsahuje velmi důležité antioxidanty, pozitivně působí zejména na lidi až po čtyřicítce. Antioxidanty navíc najdete i v ovoci a zelenině, rozhodně kvůli tomu nemusíte začít pít.

V České republice více než je zdrávo pije každý čtvrtý muž a každá sedmá žena. Jedna sklenička nikoho nezabije, ale nesmí se jednat o obří číši.

Jak vzniká nealko víno?

V podstatě jde o běžný proces výroby vína jen s tím rozdílem, že u již hotového vína dojde k jeho dealkoholizaci ve vakuové komoře. Doporučovanou teplotou je asi 28°C, kdy proces trvá jen několik málo minut. Tato doba neovlivní vlastnosti vína.

Jde tedy o produkt, který má naprosto shodné vlastnosti jako víno s alkoholem, zachovává si chuť i vůni. Jedinou nevýhodou může být o trochu vyšší cena, než u klasických vín. To je způsobeno právě nástavbovým procesem šetrné dealkoholizace ve vakuu.

Nealko víno si ale krom vjemových vlastností zachovává i vlastnosti, které mají pozitivní zdravotní účinky. Někteří lékaři nedají na nealko víno dopustit, neobsahuje totiž alkohol, který tělo zbytečně dehydratuje a je vysoce kalorický.

Podle některých průzkumů je tedy dealkoholizované víno ještě větším přínosem pro naše zdraví a obsahuje minimálně o 2/3 méně kalorií. K vínu si pak bez výčitek můžete dát i tučnější sýr a podobné laskominy. A že se neumíte bavit bez alkoholu? To už je na každém z nás.

Závěrem je potřeba připomenout, že se z vína nikdy neodstraní 100% alkoholu. Nemusíte mít ale strach, že byste při případné silniční kontrole nadýchali.

Předepsaná hodnota obsahu alkoholu v dealkoholizovaném víně je 0,5% (v průměru obsahuje nealkoholické víno ale asi jen 0,25%). Jde tedy spíše jen o stopové množství, které je srovnatelné s obsahem alkoholu v kefírových mlécích či nezkvašených ovocných šťávách a podobně. Nealko víno obsahuje mnohem méně alkoholu než sirupy proti kašli a podobně.