Populární a chutné: Víno bez alkoholu

Čím dál tím více populárnější jsou nealkoholická vína, která taktéž dobře chutnají

Média

04.10.13 (Vìk: 4 yrs)

Kategorie: Média

chutné nealko šumivé víno

Přemýšlíte nad tím, že byste rádi zkusili nějakou jinou alternativu nápoje, který milujete? Jistě platí, že mnoho lidí miluje víno, červené, bílé, suché nebo sladké. Otázkou je, zda lidé milují jeho chuť nebo si potřebují dopřát kapku alkoholu, každopádně čím dál tím více populárnější jsou nealkoholická vína, která taktéž dobře chutnají a navíc se vám nestane, že by vás druhý den bolela hlava nebo vám bylo špatně.

Položme si otázku, proč zrovna nealkoholické víno, kdo s tím přišel a proč? Celkový vývoj západní společnosti je na vysoké úrovni, dbá více na své zdraví a podporuje snížení celkové spotřeby alkoholu. Lidé se tohoto chytrého a zdravého trendu chytili a následují ho.
Pokud přemýšlíte nad tím, jak si nealkoholické víno objednat, je to zcela jednoduché, lidé ho označují různě. Buď klasicky nealkoholické víno, nebo také známé pod názvy ?nízkoalkoholické, dealko víno nebo dealkoholizované.

Většinu z vás však jistě překvapí fakt, že nealkoholické víno hostí naše stoly již více než 105 let, přičemž první patent byl podán v Německu. Jeho popularita, jak už bylo řečeno, se neustále zvyšuje a největší spotřeba patří např. USA nebo Kanadě.

Nealkoholické víno ocení zejména těhotné ženy, nebo ti, kteří nemohou alkohol konzumovat ? lidé na dietě, řidiči, abstinenti či muslimové. Samozřejmě pití nealko vína má mnohá pozitiva. Jistě platí pravidlo, že malé množství vína má blahodárný účinek na lidské tělo, avšak nealkoholické si zachovává taktéž všechny důležité vlastnosti a zároveň nekazí mysl. Krom toho má celou řadu dalších zdravotních výhod (snižuje pravděpodobnost infarktu i cholesterol, obsahuje nízké množství kalorií atd.)
Jak se vlastně takové víno vyrábí? Výroba vína zahrnuje tyto kroky: sběr hroznů, odzrnění, lisování, kvašení, jablečno, školení vína (číření, filtrace) a nakonec lahvování.

Na druhé straně tu máme také šumivá vína. V čem tkví jejich tajemství? Jde vlastně o to, že při výrobě šumivého vína, uniká oxid uhličitý a při kvašení se zase změní alkohol na cukr a oxid uhličitý. Tomu se však zabrání a vznikají pak šumivá vína, která jednoduše stačí uzavřít do lahve.

Na českém trhu se nabízí hned několik různých šumivých vín. Mezi ty nejoblíbenější a také neznámější patří například sekty. Sekt je vlastně synonymem pro šumivé víno, avšak toto pojmenování pochází z Německa a je používáno už od 18. století.

Druhým velmi známým typem šumivého vína je také šampaňské. To si oblíbili především lidé, kteří sice holdují alkoholu, ale potrpí si na vytříbenou chuť a jemnost. Šampaňské neboli Champagne prochází druhým kvašením v lahvi.

Třetím ne tak známým typem šumivých vín jsou tzv. Prosecco vína, což jsou velmi slavná italská šumivá vína. Je vyráběno metodou Charmat a mezi největší konzumenty těchto druhů vín patří lidé, kteří žijí v Benátkách. Takové víno je vyráběno z bílých hroznů a je zároveň nejvýznamnějším zástupcem italských šumivých vín.

Nezapomínejte, že víno není třeba jen ochutnávat, ale hlavně vychutnávat.