Dealko či nealko? Jak to vidíte vy?

Správný název pro tato vína je "dealkoholizovaná vína" (v jiných jazycích dealcoholized, dealkoholisiert, dealcoholisado...). Jak napovídá předpona "de", jedná se o vína, která vnikla z klasických vín procesem dealkoholizace neboli odstraněním alkoholu. Podle vzoru nealkoholického piva se ale ujalo používání termínu nealkoholická či nealko vína.

Jsou i případy nepoctivých obchodníků, kteří se pokoušejí prodávat odrůdové hroznové mošty jako nealko víno. Každého rozumně uvažujícího člověka by ale mělo hned napadnout, že něco není v pořádku - vždyť mošt je mošt a víno je víno. Správně! Mošt není pravé nealkoholické víno. Pravé nealko víno je  pouze to, které vzniklo z klasického vína procesem dealkoholizace.

Vliv na zdraví

Je prokázáno, že rozumná a pravidelná konzumace vína má blahodárný vliv na lidské zdraví, zejména na cévní a oběhovou soustavu. U vína bez alkoholu je tento pozitivní dopad umocněn řadou dalších faktorů, zejména absencí alkoholu a výrazně nižším obsahem kalorií (o 66 - 90 %)! Do detailu rozpracovanou sekci Zdraví najdete na webu prodejce Carl Jung. Pokud Vás tato problematika zajímá, doporučujeme navštívit http://www.carl-jung.cz/zdravi/.

Nealko víno a kalorie

Alkohol je nepřítelem každého, kdo si chce kontrolovat váhu nebo přímo zhubnout. Nejen že kalorické hodnoty alkoholu jsou vysoké, ale alkoholické nápoje mají navíc i vysoký glykemický index (relativně brzy po jeho konzumaci se dostavuje pocit hladu) a některé druhy alkoholických nápojů ještě navíc výrazně zvyšují chuť k jídlu.

Nealkoholické víno tak poskytuje možnost dát si sklenku vína, i když držíte dietu. Obsahuje totiž až o 70 % méně kalorií než běžné víno, některé odrůdy dokonce až o 90 % méně.

Výrobní metody

K cíli vedou různé cesty. V případě skutečného nealkoholického vína je cílem získat z vína klasického víno prosté alkoholu, které si však zachová senzorické i biochemické charakteristiky původního vína.

Vakuová extrakce. Energeticky velice náročná, nicméně účinná a vůči vínu šetrná metoda extrakce alkoholu z vína. Tento postup využívá rozdílných teplot evaporace alkoholu a ostatních složek vína. Díky moderní technologii se z původního prostého "ohřívání" vína, jak bylo praktikováno v první polovině 20. století,  vyvinul sofistikovaný proces, který při nízkých a pro víno neškodlivých teplotách (řádově do 30 °C) dokáže velice šetrným způsobem oddělit víno a alkohol. Metoda používaná zejména v Německu a USA.

Buněčná osmóza. Nový směr výzkumu dealkoholizačních procesů. Progresivní a odvážná myšlenka, nicméně zatím nedává uspokojivé výsledky z hlediska senzorických kvalit. Nealkoholická vína, která jsou touto metodou získána, mají stále nežádoucí "kompotový" charakter. Metoda byla vyvinutá v Itálii, zatím však nedosáhla většího úspěchu.